A disznófélék családjának egyetlen európai képviselője a hazánkban is megtalálható vaddisznó, amely Európában, Ázsiában és Afrika északi részén őshonos, de betelepítették Észak- és Dél-Amerikába is.

Magyarországi elterjedése:

Hazánk legnagyobb létszámú nagyvadja leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő, de ma már az Alföldön is egyre nagyobb létszámban jelen van. Élőhelye főleg a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, ingoványokkal, mocsarakkal teli lomberdők. Megtalálhatóak a tűlevelű erdőkben, cserjés területeken, vízparti nádasokban. Jelenleg egyre nagyobb problémát okoz a lakott területeken való egyre sűrűbb megjelenése. A vegetációs időszakban nappali pihenőhelye sokszor a nagy kukorica- és napraforgótáblákban van, s ha vizet is talál ott, akkor betakarításig el sem hagyja azokat. Eső után a réteket, legelőket is kedveli, ahol puhatestűek után kutat.

A vaddisznó trófeája: a különösen fejlett agyara, vagyis szemfoga. A világranglista első öt helyezettjéből 2 Magyarországon került terítékre, és a jelenlegi világrekordot is hazánkban, Budakeszin ejtették el.

Vadászata:

Egyéni vadászatkor legelterjedtebb a lesvadászat, amely holdvilágnál és frissen esett hóban a legszebb. Viszonylag ritka, de nagyon embert próbáló és nagy élményt nyújtó vadászati mód a csapázás, amikor is a friss hajnali nyomokat követve próbáljuk meg vackán meglepni a pihenő vadkant. A vaddisznó kitűnő szaglása és hallása magas intelligenciával párosult, így minden vadász számára különösen érdekes vadászattal kecsegtet. A vaddisznóvadászat tetőpontja a hajtás. A kijelölt területen nagyszámú hajtó és hajtókutyák segítségével rendszerint 20-25 vadász számára rendezik. Szűkebb társaság kedvelt vadászata a terelés. Egyes területeken a vaddisznón kívül a dám- és a szarvastehén, -borjú és -ünő is lőhető. Ez a vadászat több kis területen, kevés vadásszal, kutyák nélkül történik. Disznóhajtást gyakran tartanak vaddisznós kertekben is, ahol a teríték akár az 80-100 db-ot is elérheti.

 

Nemzetközi pontozás:

110,00 – 114,99

bronz

115,00 – 119,99

ezüst

120,00 – tól    

arany

Vadászati idény:

Vaddisznó egész évben lőhető.